naar Marker Nieuws indexpagina
Kunstwerk ‘75 jaar bevrijding’ Rietlandenschool onthuld in Het Trefpunt
Leerlingen van de Protestants Christelijke Basisschool ‘De Rietlanden’ op Marken hebben afgelopen schooljaar een kunstwerk gemaakt over ‘75 jaar bevrijding’. Het kunstwerk hangt in de Grote Zaal van dorpshuis Het Trefpunt aan de Kerkbuurt op Marken en werd daar afgelopen vrijdag officieel onthuld door Tijme en Tristan, twee leerlingen van de Rietlandenschool.
 
De middag werd geopend door de voorzitter van dorpshuis Het Trefpunt, Agnes Boes. Na deze openingswoorden werd door Tijme en Tristan de onthulling verricht, door een doek van de naamplaat van het kunstwerk te verwijderen. Aansluitend mochten twee leerlingen van groep 7 en twee leerlingen van groep 8 hun 'vrijheidsgedichten' voorlezen. Afsluitend bedankte Agnes Boes het Rabobank Waterland Coöperatiefonds en het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Holland voor het financieel mogelijk maken van dit project. Na het maken van een groepsfoto bij het kunstwerk gingen de leerlingen terug naar de basisschool.
 
Hoe het begon…..
Vanuit het bestuur van de Stichting Dorpshuis Het Trefpunt werd tijdens het afgelopen schooljaar 2019-2020 de vraag gesteld of de leerlingen van juf Sabrina van der Vis en juf Aaltje Maas van de Rietlandenschool wilde meewerken aan een project rond 75 jaar bevrijding, wat moest uitmonden in een visueel geheel. Het bestuur wilde graag de basisschool hierbij betrekken.

Juf Sabrina en juf Aaltje zouden daar in april dit jaar mee starten, maar toen kwam de coronatijd. De besprekingen en voorbereidingen zijn wel doorgegaan en Aaltje was de afgevaardigde van de basisschool, maar toen ging het project niet meer lukken in dat schooljaar. De opdracht naar school toe was: dit jaar kijken we terug op 75 jaar bevrijding. ‘Wat betekent 75 jaar bevrijding?’

Met de kinderen van groep 6, 7 en 8 is daarover nagedacht. Dat hebben ze geprobeerd te verwoorden in een stukje poëzie. Al deze gedichten zijn verzameld in een map, die binnenkort in dorpshuis Het Trefpunt komt te hangen.
 
De opdracht was ook om daar een visuele voorstelling van te maken. Dat geheel zou dan komen te hangen in het dorpshuis op Marken. Bij Aaltje Maas, samen met Aaltje Zeeman en later met Simeon Derksen (schoonzoon van Aaltje Maas), is toen het idee ontstaan van een wereldkaart met vlinders.
 
Vrijheid voor iedereen, vandaar een wereldkaart geverfd middels de craquelé verftechniek op steigerhout, waarop vlinders in het rond fladderen, die zijn immers vrij, bevestigd met een dun ijzerdraadje. Symbolisch is daarom voor vlinders gekozen. Ze zijn ook niet vastgeplakt op de wereldkaart, maar kunnen zich ‘bewegen’. Op de vleugels van de vlinders staan delen van de gedichten, die de kinderen hebben gemaakt. Aan dit gedeelte met de vlinders hebben de kinderen van groep 7 en 8 meegewerkt.
 
Voor de bovenkant zijn de kleuren oranje, rood, wit en blauw gebruikt: de kleuren van onze Nationale Driekleur. De onderkant van de vlinders zijn oranje/rood, wit of blauw. Ook daar komt de Nederlandse vlag weer in terug.
Agnes Boes opende de middag Aaltje Maas toont de gedichtenmap
Tijme (links) en Tristan onthullen het kunstwerk
Tijme (links) en Tristan onthullen het kunstwerk
Jamie leest z'n gedicht voor (groep 7) Sanne leest haar gedicht voor (groep 7)
Jayden leest z'n gedicht voor (groep 8) Dejan leest z'n gedicht voor (groep 8)

Financieel mogelijk gemaakt door:

Noord-Holland

Waterland Coöperatiefonds

website website

Bron: PepProductions, zaterdag 31 oktober 2020

naar Marker Nieuws indexpagina