naar Marker Nieuws indexpagina
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Luzette Kroon
maandag 7 januari 2019
 
Een hartelijk welkom vandaag op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Waterland. De rookflarden van de nieuwjaarsnacht zijn opgetrokken, de knallen weerklinken nog na (of nog steeds zo u wilt). We hebben de schade opgemaakt, lokaal lijkt die mee te vallen, maar landelijk is deze groot. Meer dan 80 letselslachtoffers, twee doden, veel angstige of weggelopen dieren, veel ruzies, maar ook konden we genieten van prachtige vuurwerkshows en gezellig samenzijn.
 
Het einde van het jaar is altijd een moment om de balans op te maken, en ik wil u dit jaar meegeven: Met Waterland gaat het goed!
 
Dat vergeten wij wel eens te zeggen tegen elkaar, want we staan graag stil bij wat we beter willen of waar we ons aan storen, maar ik ga u nu hier officieel meedelen dat het goed gaat met Waterland. We kijken hier naar elkaar om, we helpen elkaar, we troosten elkaar, we zorgen dat mensen die wat minder hebben ook mee kunnen doen. Enkele initiatieven laat ik hier de revue passeren. U weet dat ik daarbij natuurlijk heel veel niet opnoem, maar zeker niet vergeet:
 
Bij het Huis aan het Water in Katwoude lopen talloze vrijwilligers die mensen die strijden tegen een zware ziekte ondersteunen en hen fijne dagen bezorgen.
Op Marken is meer dan 5 ton kleding ingezameld voor Mensen in Nood in andere delen van de wereld. De stichting We Do uit Zuiderwoude heeft in de zomermaanden handdoeken ingezameld omdat zij zich nog steeds bekommeren om vluchtelingen die op Lesbos gestrand zijn. In Overleek en Ilpendam is al jaren een groep vrijwilligers actief die allerlei projecten ondersteunt  in Roemenië en inmiddels ook andere landen en daar op vele manieren geld voor ophaalt, o.a. op de kerstmarkt in het Weeshuis.
In Monnickendam heeft de Stichting Vaarwens financiële ondersteuning gekregen van de Ondernemend Waterland en talloze vrijwilligers uit onze gemeente helpen om mensen in een terminale situatie een fantastische dag te bezorgen.
 
Ondernemers zijn actief bij het zoeken van participatieplekken.
De Rotary van Monnickendam helpt nieuwkomers in Waterland op pad en via allerlei mooie acties als “Happen en Trappen” en “Sterren Stralen” zamelen ze geld in om een EHBO project op basisscholen te draaien. En en passant hebben ze ook Serious Request met een landelijk doel in Monnickendam en Broek onthaald.
 
Een greep uit vele projecten waar het belang van anderen voorop staat. Wat ben ik trots op deze projecten. Vele Waterlandse inwoners zijn op de één of andere manier actief als vrijwilliger, omdat ze daar zelf ook voldoening uit halen, maar vooral omdat ze oog hebben voor hun naasten, bijna iedereen in deze zaal zal zich hierin herkennen.
 
 Jullie zijn mooie mensen.
 
Waterland kent ook vele Talenten, jong en oud. We hebben straks een moment waarin we Het Waterlandse Talent van 2018 bekend maken.
 
Maar ik vraag even aandacht voor talenten die niet genomineerd zijn maar toch bijzonder zijn opgevallen het afgelopen jaar. Zo kennen we wederom een wereldkampioen hardlopen bij de masters. Bert Schalkwijk. Zo kennen we een project dat Zomerondernemers heet, waarbij afgelopen zomer een grote groep jongeren is geactiveerd die een eigen bedrijf willen starten. Hier werd als regionale winnaar Dennis Wilms uitgeroepen. Met zijn bijzondere lampen is hij ook een talent.
 
Daarnaast hebben we een inwoner die een bijzondere landelijke prijs heeft gewonnen vanwege zijn niet aflatende inzet voor het Nederlandse Landschap. Dat is Sjaak Hoogendoorn van de Agrarische Natuurvereniging Water Land en Dijken. Sjaak heeft de prijs gekregen vanwege zijn onnavolgbare inzet om landbouw en natuur samen op te laten gaan. Een prachtige prestatie die naar wij hopen veel vervolg gaat krijgen als voorbeeld voor anderen.
 
We kennen ondernemers die gouden bekroningen krijgen voor producten.
 
Het gaat goed in Waterland…
 
We werken als gemeentebestuur, college en raad, ook hard om Waterland mooier te maken. Kleinere en grotere woningbouwprojecten komen van de grond, met als grootste en veelbesproken project het Galgeriet. De Placemaker, De Bierderij , is een welkome aanvulling geworden op het horecabestand en het Galgeriet is daarmee in ontwikkeling gekomen. Nog veelal sloop, maar zonder de vervallen panden is het beeld een stuk mooier en de bedoeling is nog steeds dat de eerste paal in dit jaar de grond in gaat.
 
De raad wil dit jaar een keuze maken over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Veel van u zijn betrokken in dit interactieve proces. De organisatie vraagt al jaren om deze keuze.
 
We kennen natuurlijk ook onze uitdagingen, daarbij benoem ik als zwaarste uitdaging de tekorten die de gemeenten heeft op het zorgdomein. Hierin gaan we met elkaar hard op zoek naar oplossingen en die gaan er ook komen.
 
Diverse klimaatprojecten draaien al, daar hebben de bewoners niet gewacht op steun van gemeente, maar die hebben zelf de mouwen opgestroopt. Dit jaar zullen klimaatdoelstellingen voor onze gemeente duidelijk in beeld moeten worden gebracht.
Naast het klimaat is een prettige leefomgeving voor u van groot belang, groen, veilig en ook voldoende schoon. En wat schoon betreft, afgelopen weekend was ik op het Wad met een koppel van onze KNRM Marken om onze goede vrienden uit Lauwersoog te helpen met het opruimen van wat best een milieuramp voor dit werelderfgoed genoemd kan worden.
 
Bij alle nieuwe beleidsontwikkelingen vraagt de gemeente uw advies, aan de voorkant, want participatie en interactie is voor ons van groot belang. De raad werkt aan een nieuwe werkwijze, waarbij de inbreng van u nog belangrijker wordt, wij verwachten hiermee te gaan draaien in februari.
 
Waterland staat bekend als heel veilige gemeente, onze inwoners voelen dat ook heel sterk. Toch is gebleken dat ondermijning en criminaliteit ook in onze gemeente aanwezig is.
Dit jaar zijn er maar liefst drie drugspanden gesloten en ik verwacht dat dit niet het laatste zal zijn. Ook bij de strijd tegen criminaliteit is de participatie van u, onze inwoners, van groot belang. U weet vaak meer of ziet verdachte situaties. Vandaar dat ik u oproep om verdachte situaties te melden, dat mag bij de gemeente, onze ambtenaar openbare orde en veiligheid, bij de politie, maar ook anoniem. Ik blijf mij stevig inzetten als het om openbare orde en veiligheid gaat. Ik zal me daarbij niet zoals een collega in het land het uitte als een bokser of een sherrif opstellen.  Het gaat mij niet om het sluiten van de panden an sich, de rechter is er om strafmaten te bepalen,  maar het gaat erom dat we daarmee de aanloop van criminelen in buurten waar onze kinderen op straat spelen te stoppen. Er is nooit een excuus voor crimineel gedrag!  Uw hulp is welkom om Waterland mooi en veilig te houden.
 
We mopperen ook wel eens in Waterland en we willen verschillen wel eens uitvergroten. Maar we gaan ook de discussie met elkaar aan. Over tradities bijvoorbeeld en dat we daar ook mee durven te breken, alhoewel verandering ook soms lastig is. Zo was ik persoonlijk erg blij met de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van ondernemers en gemeente, maar de ondernemersvereniging heeft besloten een nieuwe traditie te bouwen met daarin de uitreiking van de ondernemersprijs. Ik heb even moeten slikken, maar het went omdat je ziet hoezeer daar ook weer energie uit komt.
Van ballonnen word je blij, maar niet als ze achteraf in het milieu blijven zwerven. In Monnickendam is al een nieuwe traditie geboren met het hoedje van de Koning of Koningin. De raad wil ook dit het liefste in een goede dialoog oplossen, maar soms kiest ze voor een zwaarder instrument voor handhaving. Met daarbij natuurlijk loodzware straffen als gevangenis en geldboetes…..
 
En andere tradities als vuurwerk afsteken, zwarte of veegpieten, worden ook volop besproken in onze gemeente.  We gaan discussies niet uit de weg. Het mooiste is als we hierover via dialoog tot nieuwe inzichten komen. Dus ik roep de mensen op, die nu nog langs de zijlijn blijven roepen en commentaar leveren via de sociale media om eens uit dat digitale kastje te komen en ook de dialoog te zoeken.
Indien u verandering wilt, dan daag ik u uit daarin zelf de eerste stap te gaan zetten. U zult in onze gemeenteambtenaren, maar vooral ook in onze bestuurders, zowel collegeleden als raadsleden een gretige bereidheid vinden om dit gesprek met u te voeren.
Ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel mooie mensen ontmoet en daar ook wel steun van gekregen op voor mij moeilijke momenten.  Dank daarvoor.  U kent vast zelf ook allemaal mooie mensen in uw naaste omgeving. Mensen die luisteren, niet oordelen, die je helpen en niet laten bungelen, die meningen respecteren en niet gaan tegenschreeuwen. Mensen waarvan je denkt: zo wil ik ook zijn!
Als u zich het komende jaar nu wat ontevreden, geïrriteerd of slecht behandeld voelt, zoek dan eens zo’n mooi mens op en vraag om advies. Waterland wordt er alleen maar nog mooier van en uzelf ook. Het leven: daar moeten we immers volop van genieten!
 
Ik wens u en al uw dierbaren een geweldig 2019! Laten we daarop toosten.
 
En nu wil ik graag nog even van uw geduld gebruik maken om onze talenten naar voren te halen.  Ik noemde al eerder onze wereldkampioen, Bert Schalkwijk, onze zomerondernemer Dennis Wilms en onze gouden mispelwinnaar, Sjaak Hogendoorn. Met een bos bloemen willen wij u feliciteren met de mooie prestatie.
 
Afgelopen vrijdag was de nieuwjaarsreceptie van Ondernemend Waterland. Tijdens deze goedbezochte receptie is de ondernemer van het jaar 2018 uitgeroepen. Het doet mij veel deugd dat Jan Peter Valk van Fysiotherapie Ooster Ee hier ook aanwezig is en ik vraag u naar voren te komen zodat wij u namens gemeente Waterland ook nog een bos bloemen kunnen overhandigen. Onze wethouder Bas ten Have heeft afgelopen vrijdag het bijbehorende beeldje en de prijzencheque overhandigd aan de winnaar.
 
Waterlands Talent van 2018
Daarnaast hebben we onze inwoners gevraagd welk talent zij als Waterlands Talent van 2018 zien. We hebben 6 nominaties ontvangen en deze noem ik in willekeurige volgorde. Ook voor jullie zijn er bloemen en applaus.

De heer
Pieter Pereboom van Marker Nieuws is voorgedragen door mevrouw Sijtje Uithuisje. Pieter gaat als een razende reporter over het schiereiland Marken om alles wat maar enigszins nieuwswaardig is vast te leggen en te publiceren.

Philine van de Vegte is een aanstormend talent in de schilderkunst.  Zij is genomineerd door mevrouw Marjolein Dutman uit Katwoude. U kunt het talent van Philine zelf ook bewonderen want zij exposeert op dit moment in ons gemeentehuis. Philine hoopt volgende zomer af te studeren aan de Wackers Academie in Amsterdam.

Bas van Baarsen is voorgedragen door mevrouw Janine Klein, vanwege zijn talent om te kunnen verbinden. Als voorzitter van de ondernemersvereniging is hij met zijn tomeloze inzet de stuwende kracht voor veel ondernemende initiatieven.

Jochem Schoorl is voorgedragen door Wietze Zetzema: Jochem is een zeiltalent van 21 jaar en al drie jaar actief in het eredivisieteam WV Uitdam. Hij is meervoudig Nederlands kampioen en komt bijna altijd op het podium. Jochem doet dit naast zijn studie en wordt geroemd om zijn veelzijdigheid, op bijna elke positie staat hij zijn mannetje. Zeilen met hem is een feest en hij is altijd bereid de handen uit de mouwen te steken, dus naast topprestaties ook een teamspeler pur sang.
 
 Danny van der Veen is voorgedragen door Vivien Velthorst. Hij is begonnen als elektricien en heeft zijn werkzaamheden zo professioneel uitgebreid dat hij nu grote klussen als aannemer aanneemt. Hij is secuur en werkt zeer hard. Hij heeft in gemeente Waterland al verschillende mooie aanbouwen gemaakt. We mogen trots zijn op talenten  zoals Danny in onze gemeente.
 
En onze laatste genomineerde is Noor de Baat, door Marion Boon voorgedragen.. Noor is haar hockey carrière gestart bij Fit en traint nu bij AHBC in Amsterdam. Zij heeft al veel nationale prijzen op haar naam. Nu: met haar 18 jaar jong in de voorselectie van het Grote Oranje! Indien er naast haar studie nog tijd over is, houdt zij graag hockey clinics voor de Waterlandse Hockey Club.
 
De jury bestond uit het college en enkele ambtenaren. Het is mij een eer om tot talent 2018 van gemeente Waterland uit te roepen: sport en zeiltalent Jochem Schoorl!
 
Aanvulling redactie
De prijs werd uitgereikt door burgemeester Kroon. De prijs bestaat uit een cheque ter waarde van 250 euro. Bedoeling is om deze prijs jaarlijks toe te kennen.
 

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 9 januari 2019

naar Marker Nieuws indexpagina