naar Marker Nieuws indexpagina
Markers willen dat gemeente Waterland overlast van toeristen aanpakt
door Mischa Korzec
Bijna een half miljoen toeristen bezoeken ieder jaar het kleine Marken. Het geld dat wordt uitgegeven is welkom, maar de overlast kunnen de bewoners van het dorp missen als kiespijn. Ze willen dat de gemeente voor de start van het hoogseizoen met een oplossing komt voor de drukte.
 
Toeristen plukken bloemen en picknicken in voortuinen. Ze kloppen op muren om te kijken of het wel echt hout is. Soms zijn er zo veel toeristen dat bewoners er niet meer langs kunnen met de fiets of auto. Het zijn een paar ergernissen van de eilandbewoners. 
 
Meldingen
Deze zomer werd er een app-groep opgericht, waarin Markers overlast van toerisme delen. Met die meldingen klopt de eilandraad aan bij de gemeente. De groep wil een plan voor het tegengaan van de overlast.
 
Wethouder Bas Ten Have van de gemeente Waterland kent de problemen en is met de bewoners in gesprek. Hij wil in ieder geval de bussen aanpakken die toeristen afzetten en dan weer wegrijden om het parkeergeld te mijden. "Dat is een segment dat we niet willen." Er ligt volgens hem ook een taak bij de gidsen. Die moeten vooral de toeristen alle doís en doníts op het eiland uitleggen.
 
Verloop
Maar dat is al vaker geprobeerd, zegt Adriana Stam, voorzitter van de werkgroep Toerisme van de Eilandraad. "Er zit een enorm verloop in de gidsen en ze moeten vaak in hoog tempo door." Daarbij is er geen rekening gehouden met dagjesmensen die niet via een toeristenbureau naar het eiland gaan.
 
De Eilandraad is bang dat jongeren uit het dorp wegtrekken, omdat het te druk wordt. "Dan haal je wel de ziel uit de gemeenschap", aldus Stam.

Bron: NH Nieuws, donderdag 24 januari 2019

naar Marker Nieuws indexpagina