naar Marker Nieuws indexpagina
Vernieuwing woonruimteverdeling
Meepraten over de woonruimteverdeling van de sociale huurwoningen
 
Graag nodigen wij u uit om mee te praten over de woonruimteverdeling van de sociale huurwoningen.
 
De gemiddelde inschrijfduur voordat iemand zijn eerste sociale huurwoning kan betrekken, is nu 11 jaar. Gemeenten en corporaties in onze regio zoeken samen naar nieuwe regels waarbij woningzoekenden die dat hard nodig hebben, eerder aan de beurt komen en waarbij de doorstroming beter op gang komt. De schaarste lossen we niet op, maar de verdeling kan beter. Wij nodigen u van graag uit om mee te praten over dit onderwerp.  Deze sessie is een onderdeel van het gehele traject van inspraak en advies.
 
Het meepraten over de woonruimteverdeling organiseert de gemeente door het inzetten van een zogenaamde Versnellingskamer. Een Versnellingskamer is een inspirerende omgeving waar belangrijke vraagstukken besproken en bediscussieerd kunnen worden in een prettige omgeving voor iedereen.
 
Praat mee op de discussieavond
De avond wordt gehouden in het gemeentehuis op woensdagavond 10 april 2019 van 18.30 tot 20.30 uur.
In verband met de organisatie van de avond zelf is het voor ons prettig om te weten wie er komt. Wij vragen u zich daarom aan te melden via
lonneke.van.vliet@waterland.nl
 
Enquête
Eind januari is een enquête uitgezet onder inwoners en woningzoekenden in de gemeenten in de regio`s Zaanstreek-Waterland, Amsterdam en Amstelland-Meerlanden. De enquête is ook een deel van het traject van inspraak en advies om te komen tot nieuwe regels voor woningzoekenden. Het doel van de enquête was om de mening te peilen van een zo breed mogelijke groep inwoners over de verdeling van de schaarse sociale huurwoning. Dat is goed gelukt. OP de website van gemeente Amsterdam vindt u een uitgebreide rapportage over de uitkomsten van de enquête.
 
De resultaten
De enquête, over wie voorrang moet krijgen op een sociale huurwoning en hoe deze woningen toegewezen moeten worden, liep tot 13 februari. In totaal waren er ruim 24.000 reacties van huurders, kopers, jong en oud, wel en niet woningzoekend, kortom een brede vertegenwoordiging van de inwoners van deze regio.
 
De resultaten laten zien dat er veel verschillende meningen zijn in de regio. Een belangrijk resultaat is dat er begrip is voor het toewijzen van een woning aan woningzoekenden die een woning hard nodig hebben, maar die niet in de urgentie-regeling vallen. In de enquête is door 45% van de deelnemers aangegeven meer dan de helft van de woningen toe te willen wijzen aan woningzoekenden die heel hard een woning nodig hebben.
 
Van de invullers vindt 39% het een redelijk alternatief, dat mensen die heel hard een woning nodig hebben een tijdelijke woning of gedeelde woning krijgen toegewezen, maar 54% vindt van niet. Zij vinden dat iedereen een gewone sociale huurwoning moet krijgen, met een vast huurcontract.
 
Wie mag voorrang krijgen?
Op de vraag wie er voorrang moet krijgen, naast de huishoudens die op dit moment al een urgentie kunnen aanvragen, kwamen een paar duidelijke groepen naar voren. De meeste bewoners vinden dat ouders die scheiden, voorrang moeten krijgen op een sociale huurwoning. Ook inwonende gezinnen en thuiswonende jongeren in problematische situaties mogen voorrang krijgen. Voor andere groepen is minder draagvlak voor voorrang.
 
Inschrijfduur of niet?
Inschrijfduur is geen eerlijke manier van verdelen, zegt 37% van de invullers.  21% vindt van wel en 39% vindt het geen perfecte manier, maar wel duidelijk.
 
33% van de deelnemers geeft aan dat een puntensysteem de beste manier is van volgorde bepalen bij toewijzing van een sociale huurwoning. Inschrijfduur krijgt 29% van de stemmen. Zoekduur (de periode dat iemand actief zoekt naar een woning) scoort met 20% ook vrij hoog, maar voor loten is er met 6% weinig draagvlak.
 
De vernieuwing van de Woonruimteverdeling is een gezamenlijk project van:
regio Zaanstreek-Waterland (Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad);
Amsterdam; regio Amstelland Meerlanden (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn) en woningcorporaties in de regio (De Alliantie, De Key, Eigen Haard, Stadgenoot, Rochdale, Ymere, Woonzorg NL, Intermaris, Parteon, ZVH, Wormerwonen, Wooncompagnie, De Vooruitgang en WOV).
 

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 3 april 2019

naar Marker Nieuws indexpagina