naar Marker Nieuws indexpagina
Adviesborden geplaatst voor rust van broedende weidevogels
'Natuurlijk wandel je hier met je hond aan de lijn. Zeker in het broedseizoen'
 
Marken is in veel opzichten een bijzondere plek. Het voormalig eiland trekt toeristen uit de hele wereld die dit unieke stukje Nederland komen bewonderen. Maar niet alleen toeristen weten Marken te vinden. Decennia lang trekken ook weidevogels in grote aantallen naar Marken. De geÔsoleerde ligging maakt het zeer aantrekkelijk voor de vogels om hun nesten te maken en hun jongen groot te brengen. Dat is bijzonder en dat willen de Markers graag zo houden. Daarom spannen diverse agrariŽrs op Marken zich in om de weidevogel te beschermen en te behouden.
 
Dat gebeurd op allerlei manieren. Op de landerijen rusten bijvoorbeeld diverse beheersregelingen die het voor de vogels mogelijk maakt om ongestoord te verblijven. En dat is niet zonder resultaat. Tellingen van Water, Land & Dijken tonen aan dat Marken het in de regio heel goed doet. Dit werd wel duidelijk tijdens de slotbijeenkomst voor Noord-Holland op donderdag 8 november 2018.
 
Adviesborden geplaatst: hond aan de lijn
Naast de beheersregelingen wordt er nog meer ondernomen om de weidevogel rust te geven. Water, Land & Dijken heeft adviesborden beschikbaar gesteld voor agrariŽrs om de wandelaars die Marken bezoeken attent te maken op het broedseizoen van de weidevogel. Speciaal bedoeld voor de wandelaars die met hun hond over de omringdijk lopen of die naar het buitengebied gaan. Het gebeurd namelijk wel eens dat de trouwe viervoeter toch het weiland in gaat en voor veel onrust zorgt. Vandaar het goedbedoelde verzoek om in ieder geval tijdens het broedseizoen van de weidevogel de hond aan te lijnen en zo te genieten van de natuur.
 
Op deze manier vinden de vogels een goed thuis op Marken om daar nog vele jaren terug te keren.
 
Adviesbord: hond aan de lijn
Adviesbord: hond aan de lijn

Bron: Water, Land & Dijken en agrariŽrs van Marken, woensdag 10 april 2019

naar Marker Nieuws indexpagina