naar Marker Nieuws indexpagina
Beplanting in sloot nabij Buurt 1 en Buurt 2 op Marken
Sloot valt onder het beheer van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
De sloot nabij Buurt 1 en Buurt 2 op Marken staat vol met beplanting. De sloot valt onder het beheer van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). De redactie heeft navraag gedaan bij het HHNK en kreeg de volgende reactie:
 
Een medewerker van het HHNK is dinsdagmorgen (13 augustus) bij de betreffende sloot gaan kijken. De sloot is ongeveer 100 meter lang. Aan de ene kant zit een opvoerpomp, aan de andere kant een overstort. Het peil in de sloot is ongeveer 20 centimeter hoger dan op andere plekken. De pomp slaat elke twee uur aan en draait dan ongeveer 10 minuten. Dat betekent dat de sloot dus regelmatig gespoeld en ververst wordt. Het water loopt tijdens dit moment dan over de overstort.
 
Beplanting blijft staan ter bevordering van de biodiversiteit
Inderdaad staat de sloot aardig vol met planten. Dat heeft een doel. In het voorjaar wordt ongeveer 40% gemaaid van de beplanting. De rest laat het HHNK staan, ter bevordering van de biodiversiteit (plantjes en dieren in het water). De planten vormen geen belemmering voor de hierboven genoemde doorstroming, hoewel de dichtheid van de planten anders zou doen vermoeden.
 
Dankzij het weer van dit voorjaar en zomer, doen de planten het uitzonderlijk goed. Beetje zon, beetje regen, wat wind alles zorgt voor een goede groei. Vandaar dat de sloot zo vol staat. Dit kun je niet door laten groeien, want dan zou inderdaad de sloot verstopt raken. Daarom wordt elk najaar de sloot van kant tot kant weer vrij gemaakt. En komend voorjaar dus weer 40%.
 
Conclusie, er is nu geen actie nodig. Het water stroomt als de pomp aan staat, er is geen stank.
 
Melding Openbare Ruimte HHNK
Maar, het is altijd fijn als mensen iets zien waar zij een vraag over hebben en dit willen melden. Dan kan het HHNK kijken wat er eventueel nodig is. Daarom heeft het HHNK, net als de gemeente Waterland,  een meldingsysteem op hun website.
Voor meldingen kunnen mensen klikken op de volgende link:
 
  https://www.hhnk.nl/portaal/meldingen_44003/ 

Bron: PepProductions, woensdag 14 augustus 2019

naar Marker Nieuws indexpagina