naar Marker Nieuws indexpagina
De wintertijd gaat komende nacht weer in
 
Vannacht is het weer zo ver! De klok moet dan een uur verzet worden en omdat de wintertijd in gaat moet iedere klok, horloge, wekker enz. die niet automatisch de tijd aanpast vannacht om 03.00 uur naar 02.00 uur terug gezet worden.
 
Dat houdt dus een uurtje langer slapen, stappen of iets anders in. De wintertijd duurt tot de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart 2020, wanneer de klok een uur vooruit moet worden gezet voor de zomertijd.
 
De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden.
 
In september 2018 besloot de Europese Commissie dat lidstaten van de EU zelf mogen bepalen of ze in de zomer- of de wintertijd willen leven. In eerste instantie zou de omschakeling tussen winter- en zomertijd vanaf 2019 worden afgeschaft, maar de transportministers van de EU hebben besloten de definitieve beslissing over het halfjaarlijks veranderen van de klok uit te stellen tot 2021. Voorlopig blijft dus alles bij het oude.
 
Bij de overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het ís ochtends eerder licht en ís avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het op 21 december (de kortste dag van het jaar) pas rond 9:45 uur ís ochtends licht worden.
 
In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd: ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht.
 
Tot het begin van de 20e eeuw had vrijwel elke plaats in ons land zijn eigen tijd, omdat voor het bepalen van de tijd werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat werd de hoogste zonnestand in het oosten van ons land een kwartier eerder bereikt dan in het westen van het land.
 

Bron: PepProductions, zaterdag 26 oktober 2019

naar Marker Nieuws indexpagina