naar Marker Nieuws indexpagina
Aanbesteding OV Zaanstreek-Waterland gestart
Vervoerbedrijven hebben tot 27 maart 2020 de gelegenheid een aanbod in te dienen
* Door coronacrisis verlengd tot 5 november 2020 *
 
Sinds vrijdag 1 november heeft de Vervoerregio Amsterdam de OV-concessie Zaanstreek-Waterland op de markt gebracht. Het dagelijks bestuur heeft daartoe besloten. Vervoerbedrijven hebben tot 27 maart 2020 de gelegenheid een aanbod in te dienen. De nieuwe concessie geeft een vervoerbedrijf het exclusieve recht om openbaar vervoer te verrichten binnen het gebied Zaanstreek-Waterland vanaf eind 2021.
 
De huidige OV-concessies voor het busvervoer in de concessies Zaanstreek en Waterland lopen in december 2021 af. In 2018 is besloten deze concessies bij afloop samen te voegen tot één concessie Zaanstreek-Waterland. De Vervoerregio organiseert daarom een nieuwe aanbesteding. Het gebied bestaat uit de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad.
 
Zero emissie
In het programma van eisen staan de eisen waaraan het toekomstige vervoerbedrijf minimaal moet voldoen, bijvoorbeeld qua frequentie, lijnennet, materieel, comfort, reisinformatie en dienstverlening. Het huidige, goed gewaardeerde vervoersaanbod in Zaanstreek en Waterland blijft het uitgangspunt. Daarnaast zijn nieuwe accenten gelegd op het gebied van zero emissie, de kwaliteit van de dienstverlening en het betrekken van gemeenten bij wijzigingen in de dienstregeling. De vervoerder wordt ruimte geboden voor innovatieve oplossingen voor vervoervraagstukken. Er komt een vergaande transitie naar zero emissie vervoer, 80% van de bussen moet bij aanvang van de concessie rijden zonder uitstoot van schadelijke stoffen en per 2025 moet dit 100% zijn. De Vervoerregio bereidt de aanleg van de laadinfrastructuur voor. 
Daarnaast wordt de vervoerder uitgedaagd om het combineren van vervoerwijzen te vergemakkelijken en aan te sluiten bij de landelijke ontwikkelingen op het gebied van Mobility as a Service (MaaS). De vervoerder wordt gevraagd de rol van mobiliteitsmakelaar in te vullen, oftewel te zorgen voor afstemming van diensten met andere partijen, vervoerders en andere concessiehouders.
 
Vervolgprocedure
De informatie voor de vervoerders wordt gepubliceerd op www.negometrix.com. Na 27 maart worden de biedingen beoordeeld. Vóór de zomer van 2020 is de uiteindelijke gunning voorzien en wordt bekend welke vervoerder het busvervoer mag uitvoeren vanaf december 2021 voor een periode van maximaal 15 jaar. Het definitieve programma van eisen OV Zaanstreek-Waterland is hier te downloaden.
 

Bron: Vervoerregio Amsterdam, dinsdag 5 november 2019

naar Marker Nieuws indexpagina