naar Marker Nieuws indexpagina
Philine van de Vegte winnaar Waterlandse Talentprijs
maandag 6 januari 2020
 
Tijdens de gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie op 6 januari 2020 is voor de 2e keer de Waterlandse Talentprijs uitgereikt. Deze prijs is in het leven geroepen om een Waterlands talent te stimuleren in zijn/haar verdere ontwikkeling. Burgemeester Luzette Kroon heeft de Waterlandse Talentprijs aan Philine van de Vegte uit Katwoude overhandigd.
 
De 49-jarige Philine schildert wat ze om zich heen ziet op haar boerderij in Katwoude; mensen, dieren en het landschap. Ze studeerde afgelopen jaar pas af aan de Wackers academie maar daarnaast ontwikkelt haar carrière zich al pijlsnel. Ze won drie jaar op rij een prijs bij kunstkijken Volendam en exposeerde in verschillende musea waaronder de Fundatie in Zwolle. In 2019 werd zij geselecteerd om deel te nemen aan de zomerexpositie ”Lang Leve Rembrandt” in het Rijksmuseum. Ook deed zij recent mee aan “Sterren op het Doek” en verscheen daarmee, samen met familie, vrienden en andere Katwoudenaren, op de nationale TV.
 
Nominaties
Gemeente Waterland heeft dit jaar voor de tweede keer de Talentprijs uitgereikt. Vorig jaar won het 21-jarige zeiltalent Joachim Schoorl de eerste Waterlandse Talentprijs. De prijs is in het leven geroepen om een Waterlands talent of talenten in het zonnetje te zetten. Daarbij zijn er weinig restricties. Het kan dus gaan om een muzikaal of sportief talent of om een talent voor innovatie of motivatie. In totaal ontving gemeente Waterland 11 nominaties voor 10 talenten met diverse motiveringen. Aan de Waterlandse Talentprijs is een geldbedrag verbonden.
 
 1. Redactie Marker Nieuws
De vrijwilligers van de redactie van Marker Nieuws brengen al meer dan 15 jaar berichten over Marken, de Waterlandse Politiek en overige gebeurtenissen in de gemeente.
 
2. Jitte Schuitemaker
Jitte is bijna 15 jaar en een fanatiek schaatstalent. Op 10 jarige leeftijd werd zij al voor het NK pupillen uitgenodigd. Sinds 2 jaar is zij lid van de Amsterdamse schaatsselectie. Op dit moment staat zij 47ste in het Nederlands klassement 500-1000-1500m en maakt ze stap voor stap nog steeds vorderingen.
 
3. Kirsten Langendonk
Kirsten is 13 jaar en heeft zichzelf via You tube piano leren spelen. Ook heeft zij talent voor andere instrumenten heeft. Ze wil zich verder ontwikkelen om later naar het conservatorium te mogen.
 
4. Janine Kleijn
Janine zet zich heel erg in voor allerlei goede doelen en instellingen in Waterland. Zij heeft een talent voor verbinden van zaken en personen. Ze is betrokken bij het ondernemersblad Zaaq.
 
5. Postman & the Ramblers
De jonge bandleden van Postman & the Ramblers zijn Nick Springer, Maikel Schipper, Rutger Pereboom en Niels Kaars. Zij spelen ook bij de Kokosmakronen en in de fanfare Juliana en in het Marker Brass ensemble. Ze treden op bij de nieuwjaarsreceptie op Marken en de Jan Haring race. Ze worden gewaardeerd voor hun toegankelijke en gezellige muziek.
 
6. Bas van Baarsen
Bas is helaas niet aanwezig door persoonlijke omstandigheden. Bijna 10 jaar lang was Bas van Baarsen de tomeloze motor achter Ondernemersvereniging Waterland. Bas heeft in deze tijd zich onbezoldigd ingezet om, naast een druk ondernemersbestaan samen met het bestuur veel voor elkaar te krijgen. Hij heeft het talent om mensen te verbinden.
 
7. Luuk Zaal
Luuk was op jonge leeftijd al in beeld als jongerenburgemeester en nam namens Noord-Holland deel aan het Nationaal Jeugddebat. Hij was jeugdbestuurder van het waterschap en Jongerenvertegenwoordiger bij een conferentie over social media van de Raad van Europa. Voorzitter van de opleidingscommissie op de HvA. Op zijn 13estond al op de lijst voor de raadsverkiezingen en een van de jongste gemeenteraadsleden van ons land. In al die functies zette Luuk zich in om niet alleen het geluid van jongeren te vertolken, maar ook om zijn leeftijdsgenoten enthousiast te maken voor politiek en bestuur. Hij iseen echt Waterlands politiek talent.
 
8. Philine van der Vegte
Philine schildert wat ze om zich heen ziet op haar boerderij in Katwoude: mensen, dieren en het landschap. Ze studeerde afgelopen jaar af en het gaat van meer af aan hard met haar. Ze won drie jaar op rij een prijs bij kunst kijken Volendam, exposeerde in verschillende musea waaronder de Fundatie in Zwolle. In 2019 werd zij verkozen om deel te nemen aan de zomerexpositie Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum. Ook deed zij recent mee Sterren op hetDoek en kwam daarmee, samen met familie, vrienden en andere Katwoudenaren op landelijke TV.
 
9. Ilse Raasing
Ilse zet zich al ruim drie decenniamet onvermoeibaar plezier in voor goede kinderopvang. Ze blijft trouw en toegewijd maar blijft vernieuwing zoeken, steeds in het belang van kinderen. Haar motto is: het mooiste wat je kunt geven is jezelf. Ze gunt elk kind het beste wat het in zich heeft en spant zich altijd in on dat eruit te halen. En de laatste jaren ontwikkelt ze ook een nieuw talent in zichzelf.Met Michel Baving treedt ze sinds 2017 op en deze twee breken steeds meer door.
 
10. De initiatiefnemers van Strandvier: Peggy Wijtzes en Reinoud Sluiters
 Peggy en Reinoud komen niet uit de horeca. In 2019 begonnen ze te dromen van een strandtent op het Hemmeland. Het moest een relaxte plek worden waar je het leven kunt vieren. Met vrienden en familie. Met af en toe een kampvuur en gitaarmuziek. Alles hebben ze van de grond af opgebouwd want er was helemaal niets. Maar het idee werd begrepen en het visioen gedeeld, ze kregen van alle kanten hulp. Toen ze afgelopen zomer opengingen wasduidelijk wat een goed idee dit was. Hun droom kwam uit en werd gedeeld, want gasten stroomden toe.
 

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 8 januari 2020

naar Marker Nieuws indexpagina