naar Marker Nieuws indexpagina
Jeugdschaatsen blijft heel populair op Marken
Uitreiking schaatsvaardigheidsdiploma’s in Trefpunt op Marken
De beste drie van de 'Dirk Kes competitie’ dit jaar. V.l.n.r.  Lisa de Groot, Koen Visser en Silke Boes, met achter hun begeleider Dirk Kes
 
Een echte winter hebben we al een tijdje niet meer gehad in Nederland, maar het jeugdschaatsen op Marken is al jaren heel populair. IJsclub Marken hield vrijdag in een ‘uitverkocht’ dorpshuis ‘Het Trefpunt’ voor de 27ste keer een diploma-uitreiking. Kinderen op Marken, en tegenwoordig ook uit Monnickendam, in de leeftijd van zeven tot en met elf jaar gaan elke vrijdag naar kunstijsbaan ‘De Westfries’ in Hoorn om daar te leren schaatsen. Aan het eind van het seizoen gaan ze ‘afschaatsen’ en daarvoor kregen ze afgelopen vrijdag een KNSB schaatsvaardigheidsdiploma.
 
Sinds oktober 1992 organiseert IJsclub ‘Marken’ in de periode oktober tot en met maart wekelijks schaatsles van 17.00 tot 18.00 uur naar ‘De Westfries’. De kinderen worden daarvoor elke vrijdagmiddag per bus van Marken naar Hoorn vervoerd. De firma Hellingman uit Zaandam verzorgt dit vervoer reeds vanaf het begin.
 
Er werd in 1992 begonnen met 38 kinderen, want de bus was toen niet groter. Tegenwoordig gaan er 50 kinderen en begeleiding mee en dan is de bus geheel vol. Hoewel het, vanwege het teruglopend aantal kinderen steeds moeilijker wordt, is het ook afgelopen seizoen weer gelukt de bus vol te krijgen. De kinderen krijgen les van gediplomeerde begeleiders, die les geven volgens de richtlijnen van de KNSB (schaatsbond).
 
‘De Westfries’
‘De Westfries’ is ook een snelle ijsbaan, en dat bleek wel tijdens het WK sprint in het Noorse Hamar. De Japanse Wereldkampioenen Seitaro Ichinohe bij de heren en Miho Takagi bij de dames hadden in Hoorn de week daarvoor hun voorbereiding gehad onder leiding van hun Nederlandse bondscoach Johan de Wit. Het snelle en betere ijs is ook bevorderlijk voor de schaatskunsten van de jeugdige schaatsers uit Marken en Monnickendam.
 
De middag werd geopend door voorzitter Roos. Hij benadrukte dat het niveau gedurende de afgelopen jaren steeds beter is geworden. Na Roos nam Erik Heusinkveld van de Schaats Trainings Groep (STG) Waterland de microfoon ter hand. Hij bracht naar voren, dat personen die afscheid heb genomen van het jeugdschaatsen, bij STG zich verder kunnen ontwikkelen.
 
De begeleiders deelden zelf de diploma’s uit. De diploma’s hebben ook een gradatie. Er zijn diploma’s van SP (schaatsproef) en vervolgens van A tot F (soms met twee sterren). De kinderen beginnen met SP en kunnen na een paar jaar eindigen met F. Voor de oudste groep organiseert begeleider Dirk Kes, als vanouds, de ‘Dirk Kes competitie’. Winnaar werd Lisa de Groot, tweede werd Koen Visser en Silke Boes eindigde als derde. Allen kregen een beker.
 
De oudste kinderen, het waren er dit jaar zeven, die afscheid namen van de schaatslessen, zongen een lied voor de begeleiding en de vele aanwezigen in het dorpshuis.
 
De oudste kinderen die afscheid namen van de schaatslessen

Bron: PepProductions, vrijdag 6 maart 2020

naar Marker Nieuws indexpagina