naar Marker Nieuws indexpagina
KNRM vervangt reddingboten station Marken in 2023
Vervangingsplan voor KNRM-reddingvloot in 15 jaar
Links de 'Hendrik Jacob' en rechts de 'Frans Verkade' in actie tijdens Reddingbootdag 2014
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vervangt in 2023 de reddingboot 'Frans Verkade', die gebouwd werd in 1997 en de reddingboot 'Hendrik Jacob' die gebouwd werd in 2004. Momenteel doen beide boten dienst op het reddingstation Marken. De vervanging hangt samen met een ambitieus vervangingsplan van de hele KNRM-reddingvloot tussen nu en 2035.
 
De KNRM is met 75 reddingboten langs de kust dag en nacht beschikbaar voor noodgevallen op zee. De reddingboten variëren in lengte van 5 tot 20 meter. Een groot deel van deze boten is zelfs inzetbaar bij windkracht 12. Om die redenen moeten deze schepen voldoen aan de hoogste eisen en in topconditie verkeren. De huidige reddingvloot bevat reddingboten uit 1991 en daarna. De oudste is dus bijna 30 jaar oud. De schepen zijn goed, maar de kosten voor onderhoud worden steeds hoger en het risico op uitval wordt groter. Tijd voor een vervangingsplan van een uitdagende omvang.
 
De KNRM is een reddingorganisatie die volledig bestaat dankzij vrijwilligers. Enerzijds de vrijwillige bemanningen, anderzijds de donateurs die de KNRM steunen met een vrijwillige bijdrage. Het reddingwerk is kosteloos en wordt betaald uit giften van geredden en donateurs. De KNRM doet dit sinds 1824 zonder overheidssubsidie, maar vervult haar rol wel vóór de overheid en vooral voor iedereen die het water op gaat.
 
Directeur Jacob Tas is daar uitgesproken trots op: “Onze huidige reddingvloot is geheel betaald uit grote schenkingen en nalatenschappen van zeer betrokken particulieren en bedrijven. Uit dankbaarheid dragen de reddingboten daarom ook de naam van de schenker. Dat hopen wij ook met de toekomstige reddingboten te kunnen doen. De financiering van een deel van de nieuw te bouwen reddingboten is al toegezegd, soms in een testament, maar ook door een grote schenking van een donateur. Wij noemen ze onze Redders aan de wal. De eerste nieuwe reddingboot wordt nu al gebouwd en komt in 2021 in de vaart”.
 
De nieuw te bouwen reddingboot als vervanging van de 'Frans Verkade' is van het type 'Van Wijk'-klasse heeft een lengte van 11,4 meter en kost euro 1.195.480. De nieuw te bouwen reddingboot als vervanging voor de 'Hendrik Jacob' is van het type 7,5 m Rib heeft een lengte van 7,5 meter en kost euro 266.200. Het totale vervangingsplan van 75 reddingboten kost ruim 5,5 miljoen euro per jaar gedurende 15 jaar. De KNRM heeft er vertrouwen in dat dit geld in de komende 15 jaren geworven kan worden, maar daarvoor zijn wel wervingscampagnes en activiteiten nodig. De KNRM investeert hiermee in de toekomst voor een veilig vaargebied in Nederland. 
 
Jacob Tas is blij met dit belangrijke besluit: “Aan de zeevarenden en watersporters zijn wij verplicht al onze middelen in te zetten om te helpen en te redden als dat nodig is. Aan onze vrijwillige redders op de reddingboten zijn we verplicht ze het beste materiaal te bieden, zodat zij veilig kunnen uitvaren en veilig kunnen thuiskomen”.
                     
Reddingboot 'Frans Verkade'
PC8269
 
Specificaties reddingboot type Valentijn
Gewicht : ??
Lengte : 10,60 meter
Breedte : 4,10 meter
Diepgang : 0,75 meter
Motorvermogen : 2x 430 pk
Snelheid : 34 knopen
Bemanning : 4 personen
Gereddencapaciteit : 50 personen
Gedoopt in 1997
(in dienst sedert 4 april 1997)
Reddingboot 'Hendrik Jacob'
PD2067
 
Specificaties reddingboot type Atlantic 75
 
Gewicht : 1,5 ton
Lengte : 7,50 meter
Breedte : 2,64 meter
Diepgang : 0,70 meter
Motorvermogen : 2x 75 pk
Snelheid : 32 knopen
Bemanning : 3 personen
Gereddencapaciteit : 15 personen
Gedoopt op zaterdag 3 juli 2004
(in dienst sedert 31 maart 2004)
                     

Bron: KNRM Marken, zaterdag 12 december 2020

naar Marker Nieuws indexpagina