naar Marker Nieuws indexpagina
NL-Alert testbericht op maandag 6 december
Ontvang jij ‘m ook?
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over acute noodsituaties. Op maandag 6 december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland.
 
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Denk aan een grote brand, rookwolk met giftige stoffen of terroristische aanslag. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, volg het advies op en informeer anderen.
 
NL-Alert testbericht
Het testbericht ziet er op maandag 6 december zo uit: NL-Alert 06-12-2021 12:00: TESTBERICHT.
De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op 
www.nl-alert.nl
 
Check je mobiel
NL-Alerts ontvang je op je mobiele telefoon. Daarvoor moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Ook zie je NL-Alert steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. Ontvang je een NL-Alert op je mobiel, dan hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Let wel op, het NL-Alert testbericht kan luid binnenkomen wanneer je je oordopjes of een koptelefoon gebruikt.
 
Twee keer per jaar
Elk jaar op de eerste maandag in juni en december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht. Indien de eerste maandag van de maand op een feestdag valt, wordt het testbericht de eerstvolgende maandag verstuurd. Zo weet je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Ook meet de overheid na afloop van de testberichten het bereik van NL-Alert. Het eerste testbericht van 2022 verzendt de overheid op maandag 13 juni 2022.
 
Hoe zendt de overheid NL-Alert uit
De overheid kan NL-Alert uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moet worden. Dit is afhankelijk van de plek van het incident, maar bijvoorbeeld ook van hoe de wind staat. Een gevaarlijke gifwolk kan zo ook jouw woonplaats bereiken terwijl je mogelijk kilometers verderop woont. De gezamenlijke meldkamer van de politie, brandweer en ambulance stelt het NL-Alert tekstbericht op. Zij zenden dit vervolgens uit naar alle zendmasten in het betreffende gebied. Ben je verbonden met een zendmast in dit betreffende gebied? Dan ontvang je het NL-Alert.
 
Geen NL-Alert ontvangen?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het NL-Alert niet ontvangt.
  Je mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand
  Je had tijdelijk geen bereik
  Je mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond.

Bron: Rijksoverheid, zondag 28 november 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina