naar Marker Nieuws indexpagina
Na twee jaar weer Reddingbootdag op Marken
Reddingbootdag is dé dag om actief kennis te maken met het werk, de mensen en het materieel van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) en om mee te varen aan boord van de reddingboten. Afgelopen zaterdag werd de jaarlijkse Reddingbootdag gehouden en konden donateurs bij KNRM Marken meevaren op een van de schepen. Voor mensen die graag mee wilden varen, maar nog geen donateur waren, was er ter plekke de mogelijkheid om donateur te worden. Menigeen deed dit, en werd getrakteerd op een unieke ervaring op één van KNRM reddingboten. Afgelopen zaterdag kon, na twee jaar van corona afwezigheid, de jaarlijkse Reddingbootdag weer georganiseerd worden.
 
De dag duurde van 10.00 tot 16.00 uur en werd in 46 plaatsen langs de Noordzeekust, de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren en aan het IJsselmeer gehouden, dus ook bij het station van de KNRM op Marken aan de Gouwzee. Als blijk van waardering voor de steun van onze Redders aan de wal trekken onze bemanningen één dag per jaar alle registers open om de donateurs een kijkje te gunnen in de wereld van het reddingwezen. Reddingbootdag is een dag voor jong en oud. Ronkende motoren aan de steiger, rijen overlevingspakken in het boothuis, een plekje aan boord naast de schipper, een praatje met een echte redder of een onvergetelijk fotomoment van de kleine op de reddingboot. Meevaren met de ´Hendrik Jacob´ of de ´Frans Verkade´ werd als een belevenis ervaren.
 
Op Marken kon je niet alleen meevaren, er was ook een demonstratie  ‘vrouw overboord’.  Ook was er een vertoning van films over het reddingwerk van de KNRM, er was een ijsredding informatiestand, een EHBO- en reanimatiestand en natuurlijk de KNRM Reddingwinkel. Een springkussen was er voor de allerjongste jeugd. De inwendige mens was ook niet vergeten. De vrijwilligers van de KNRM op Marken zijn ook heel goede visbakkers. Rond de klok van kwart voor drie was er tevens een ‘fly-by’ van een ‘Search and Rescue’ helikopter.
 
Bij het uitvoeren van haar taak heeft de KNRM er, sinds de oprichting in 1824, voor gekozen dit als zelfstandig opererende, ongesubsidieerde instelling te doen. De 1.300 vrijwilligers kunnen hun werk alleen doen door de vrijwillige bijdragen van mensen die de KNRM een warm hart toedragen.
 
Ondanks een koude wind en weinig zon hebben vele mensen het station op Marken bezocht. Voor de KNRM blijft deze dag, een dag die jaarlijks navolging verdiend.
 Link naar alle foto's van Reddingbootdag 2022  

Bron: PepProductions, zondag 1 mei 2022

 naar Marker Nieuws indexpagina