naar Marker Nieuws indexpagina
NL-Alert testbericht op maandag 13 juni 2022
Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. Maandag 13 juni 2022 is de volgende uitzending. Let op: omdat de eerste maandag van juni op de tweede Pinksterdag valt, wordt het NL-Alert testbericht een week later verstuurd.
 
Hoe weet ik dat het om een testbericht gaat en niet om een noodsituatie?
In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Het testbericht bevat de volgende tekst:
“NL-Alert 13-06-2022 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english"
 
Waarom heb ik meerdere testberichten ontvangen?
Het meerdere malen ontvangen van een NL-Alert testbericht kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je de melding van het NL-Alert testbericht niet goed wegdrukt, kan het NL-Alert zich opnieuw aanbieden totdat het ‘gelezen’ wordt. Ook kan op een telefoon met het Android besturingssysteem een herhaalfunctie zijn ingesteld voor algemene berichtgeving, waardoor het NL-Alert opnieuw wordt getoond. Een andere verklaring kan zijn dat je een telefoon hebt met dubbele simkaart of een oudere mobiele telefoon die het NL-Alert kan ontvangen op twee kanalen. Een NL-Alert wordt namelijk uitgezonden via twee verschillende kanalen: één kanaal voor oudere mobiele telefoons en één voor moderne telefoons. Sommige oudere mobiele telefoons ontvangen beide kanalen. Daardoor ontvangen die telefoons het NL-Alert dubbel.
 
Ik heb geen NL-Alert testbericht ontvangen. Hoe kan dat?
NL-Alert werkt anders dan een email of SMS die je altijd ontvangt, ook als je telefoon uit staat. Om een NL-Alert te ontvangen moet je telefoon aan staan en verbonden zijn met een Nederlands mobiel netwerk. Als je een NL-Alert mist, wordt het later niet alsnog op je telefoon bezorgd.
 
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je geen NL-Alert testbericht hebt ontvangen.
 
   Je gebruikte de vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
   Je had tijdelijk geen bereik.
   Je was vlakbij de grens en je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische provider.
   Je hebt een oudere (2G of 3G) telefoon die je handmatig moet instellen.
   Je telefoon is vanuit het buitenland geïmporteerd en voorzien van software die niet geoptimaliseerd is voor de Europese markt.
 
Ik ontving het testbericht later dan was aangekondigd. Hoe kan dat?
Een NL-Alert wordt over het algemeen gedurende een uur uitgezonden. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je telefoon het NL-Alert testbericht niet op de aangekondigde tijd, maar pas later in dat uur heeft ontvangen.
 
   Je gebruikte vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit op het aangekondigde tijdstip.
   Je had tijdelijk geen bereik op het aangekondigde tijdstip.
   Je was in een grensregio en je telefoon was tijdelijk verbonden met een Duitse of Belgische zendmast.
 
Ik heb mijn mobiele telefoon niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een testbericht ontvangen. Hoe kan dat?
NL-Alert is standaard ingesteld op je mobiel. Daarvoor hoef je niets te doen.
 
Mijn mobiele telefoon geeft andere waarschuwingssignalen/geluiden bij het testbericht dan bij gewone berichten. Hoe kan dat?
NL-Alert is een alarmmiddel. Wanneer je een NL-Alert op je mobiel ontvangt, laat je telefoon een luid en doordringend alarmgeluid horen. Daarmee wordt meteen duidelijk dat er meer aan de hand is dan via een SMS, WhatsApp of emailbericht. Ontvang je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en informeer anderen. Let op: het NL-Alert testbericht kan luid klinken als je een koptelefoon of oordopjes gebruikt.
 
Waarom is het testbericht nu ook in het Engels?
In Nederland zijn er altijd mensen uit andere landen op bezoek, bijvoorbeeld voor vakantie, studie en werk. Omdat zij gebruik maken van het Nederlandse telefoonnetwerk, kunnen zij het NL-Alert testbericht ontvangen. Om meteen duidelijk te maken dat het om een testbericht gaat en zij dus niets hoeven te doen, is er een Engelse regel toegevoegd.
 
Ik wil geen testbericht ontvangen. Hoe kan ik mij afmelden voor testberichten van NL-Alert?
Als je geen testberichten wilt ontvangen, kun je dit uitzetten op jouw mobiele telefoon. Let op: als je dat doet, ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een noodsituatie bij jou in de buurt. Op de pagina 'je mobiele telefoon' kun je lezen hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen.

Bron: Rijksoverheid, woensdag 8 juni 2022

 naar Marker Nieuws indexpagina