naar Marker Nieuws 2024 indexpagina
Jaïro Oranje nieuwe wethouder in gemeente Waterland
 
Voorstel in raadsvergadering van 11 juli 2024
 
Voorstel
l) de heer J.J. Oranje te benoemen als vierde wethouder van de gemeente Waterland, met een tijdbestedingsnorm van 0,7 fte;
2) de huidige tijdbestedingsnorm van de drie wethouders Scheepstra, Van de Weijenberg en Van Nieuwkerk, van 0,9 fte terug te brengen naar 0,7 fte.
 
Inleiding
De fractie van de VVD heeft de heer J.J. Oranje uit Monnickendam voorgedragen als kandidaat voor de vacature ontstaan door het vertrek van de heer R.D.F. Wolters. Het wethouderschap van de heer Wolters is geëindigd op 15 april 2024.
In afwachting van de benoeming van een nieuwe wethouder, zijn diens portefeuilles overgenomen door de andere drie wethouders. De tijdbestedingsnorm van de drie wethouders is toen verhoogd van 0,7 naar 0,9 fte, voor de periode dat nog niet is voorzien in de benoeming van een vierde wethouder. Nu de benoeming van een nieuwe wethouder voorligt, zal de tijdbestedingsnorm van alle wethouders na de benoeming van de nieuwe wethouder, weer op 0,7 fte worden gesteld.
 
Commissie "Benoembaarheid wethouders"
Conform artikel 3 van het Reglement van orde gemeenteraad Waterland, heeft de voorzitter een "commissie benoembaarheid wethouders" ingesteld, bestaande uit de raadsleden Van Altena, Van Lint en Klein Haneveld. Deze commissie toetst de kandidaatwethouder op grond van o.a. de ontvangen documenten en aan de voorschriften uit de Gemeentewet. Op basis van de beoordeelde informatie formuleert de commissie een schriftelijk en beargumenteerd advies aan uw raad.
 
De tijdsbestedingsnorm
Artikel 36, lid 4 Gemeentewet bepaalt dat de raad bij de benoeming van de wethouders de tijdsbestedingsnorm van elke wethouder vaststelt. De heer J.J. Oranje wordt voorgedragen voor de tijdsbestedingsnorm van 0,7 fte. Deze tijdsbestedingsnorm zal dan gelijk zijn aan die van de overige collegeleden, aangezien deze met de benoeming van de heer J.J. Oranje voor alle wethouders weer op 0,7 fte wordt vastgesteld. Het aantal van vier wethouders in deeltijd valt binnen de ruimte die de Gemeentewet in artikel 36, lid 3 hiervoor biedt.
 
Financiële toelichting
Dit voorstel heeft geen financiële consequenties.
 
Benoeming
Nadat de raad het benoemingsbesluit genomen heeft zal aan de heer J.J. Oranje gevraagd worden of hij de benoeming aanneemt, waarna hij ter vergadering in de handen van de voorzitter de eed zal afleggen.
 
Raadsvergadering donderdag 11 juli 2024
In de raadsvergadering van donderdag 11 juli 2024 werd de benoeming door een complete Raad aangenomen.
(16 raadsleden voor, één raadslid was afwezig)
 
Bovenstaande Raadsvoorstel (165-486) in pdf

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 11 juli 2024

naar Marker Nieuws 2024 indexpagina