naar Marker Nieuws 2024 indexpagina
Verduurzamen van historische woningen op Marken
 
Het verbeteren van de isolatie bij historische panden en dan voornamelijk de monumenten is geen gemakkelijke opgave, omdat dit het beeld van de woning kan veranderen. Met monumenten of vacuümglas is de impact op het aangezicht minimaal. Ook passen deze uitvoeringen makkelijker in bestaande kozijnen, sponningen en glasroedes.
 
Als gemeente Waterland hebben wij een kleine tegemoetkoming openstaan wanneer men ervoor kiest de beglazing te verbeteren met monumenten of vacuümglas. De maatregelen monumentenglas en vacuümglas kunnen alleen worden aangevraagd door eigenaar-bewoners van een monument.  Dit mag zowel een gemeentelijk monument als een Rijksmonument zijn. Men kan momenteel tot € 1.500 subsidie ontvangen bij het verbeteren van de beglazing van de woning. Subsidie voor monumenten- en vacuümglas of grote isolerende maatregelen vraagt u aan voordat u de maatregel heeft uitgevoerd.
 
Voor het aanpassen van de beglazing en grote isolerende maatregelen dient wel ook een vergunning te worden aangevraagd.
 
Monumentenglas
3 m2
U = 3,0 [W/m2K]
Deze maatregel is alleen aan te vragen door een eigenaar-bewoner van een gemeentelijk monument of een Rijksmonument.
Vacuümglas
3 m2
U = 3,0 [W/m2K]
Deze maatregel is alleen aan te vragen door een eigenaar-bewoner van een gemeentelijk monument of een Rijksmonument.
 
De voorwaarden zijn gebaseerd op de voorwaarden van de ISDE-subsidie van de Rijksoverheid. De vierkante meters mogen inclusief kozijn worden berekend. Bij meerdere ruiten mag het aantal vierkante meters naar boven worden afgerond. Afronding m2: Tel de oppervlakte in m2 van alle gevelopeningen die voor subsidie in aanmerking komen, zonder afronding bij elkaar op met 2 decimalen. Eindigt dit totaal op 0,50 of meer, dan wordt er naar boven afgerond en bij minder dan 0,50 naar beneden voor wat betreft het subsidiebedrag. Is het oppervlakte dus meer dan 2,50 m2 dan voldoet u aan de voorwaarde van 3m2 en kunt u gebruik maken van deze regeling(en).
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2023-01/ISDE-Meetmethoden-voor-isolerend-glas-januari 2023.pdf
 
Vacuümglas valt onder de regels van Triple (HR+++) glas. Deze beglazing isoleert ook minstens net zo goed als Triple (HR+++) glas op basis van warmte en geluid.
 
Naast de gemeentelijke bijdrage kunt u óók de Rijkssubsidie ISDE aanvragen. Deze regelingen mogen worden gestapeld. Van de Rijksoverheid kunt u dus ook nog € 65,50 tot € 131 (bij 2 of meer isolerende maatregelen) per vierkante meter ontvangen via de ISDE-subsidie.
 
https://www.waterland.nl/duurzaamheidsfonds-waterland/#Overige-maatregelen
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/isde-voor-monumenteigenaren  
 
Een aantal monumenten op Marken valt óók binnen de voorwaarden voor de grote isolerende maatregelen van het Duurzaamheidsfonds. Woningen met een WOZ-waarde lager dan € 435.000 (waardepeildatum 1 januari 2022) kunnen gebruik maken van de subsidie voor grote isolerende maatregelen.
 
 

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 25 september 2024

naar Marker Nieuws 2024 indexpagina