GroenLinks Waterland sluit natuurpact met GroenLinks fracties uit de regio

GroenLinks Waterland sluit natuurpact met GroenLinks fracties uit de regio

Lokale GroenLinksfracties in de Metropoolregio Amsterdam lanceren vandaag samen een regionaal natuurpact om het groen te beschermen tegen de bouwplannen van dit kabinet. GroenLinkslijsttrekker Astrid van de Weijenberg uit de gemeente Waterland heeft het natuurpact ook ondertekend. Aanleiding is de oproep van minister Ollongren (D66) aan gemeentes om lef te tonen door ook te bouwen in het groen.

Van de Weijenberg noemt dat ‘eeuwig zonde’, ‘onnodig’ en ‘ondoordacht ‘. “Bouwen in het groen is kiezen voor de makkelijke weg. Er zijn veel betere alternatieven voorhanden. Met dit regionale natuurpact beschermen we ons kostbare groen en bieden we gezamenlijk weerstand tegen het gemakzuchtige bouwen in natuur”, aldus Van de Weijenberg.

Astrid van de Weijenberg wijst er op dat ook GroenLinks vindt dat bouwen nodig is. “Tot 2040 zijn er netto circa 250.00 woningen nodig in de Metropoolregio Amsterdam. Een forse opgave, maar dat hoeft niet ten koste te gaan van natuur en landschap. Er zijn mogelijkheden genoeg om binnenstedelijk te bouwen. Alleen vergt dat meer lef, visie en creativiteit dan het volplempen van natuur.” Door regionale samenwerking kunnen gemeentes het groen niet alleen beter beschermen maar ook beheren en verbinden.

Omdat dit kabinet de suggestie wekt voor de makkelijke weg te kiezen en niet voor gezond en groen is dit natuurpact hard nodig. We dringen daarin aan op het maken van duidelijke afspraken tijdens de collegeonderhandelingen om het groen te beschermen. Dat betekent wel dat gemeentes de schouders er echt samen onder moeten zetten om snel meer woningen binnen bebouwd gebied te realiseren. Want als die er niet snel komen neemt de druk om toch te bouwen in het groen alleen maar toe. Regionale samenwerking kan dat voorkomen.

Astrid van de Weijenberg, lijsttrekker GroenLinks Waterland: ‘Houd Waterland groen. Binnen bebouwd stedelijk gebied, zoals op het Galgeriet in Monnickendam, zijn er voldoende bouwmogelijkheden.’

Het Regionaal Natuurpact Amsterdam is een initiatief van de GroenLinks fracties en lijsttrekkers in Diemen, Waterland, Amsterdam, Diemen, Waterland, Amsterdam, Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Edam-Volendam, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Velsen, Wormerland, Zaanstad en Zandvoort.

GroenLinks Natuurpact

Bron: GroenLinks Waterland, maandag 12 maart 2018

%d bloggers liken dit: