KNRM en Brandweer Marken oefenen ijsredding (video)

KNRM en Brandweer Marken oefenen ijsredding (video)

zaterdag 3 maart 2018 / Omroep PIM Het lijkt al weer lange tijd geleden, maar nog maar twee weken geleden lag er ijs en was iedereen in de ban van het schaatsen. En die weersomstandigheden zorgden voor de perfecte gelegenheid voor de KNRM en Brandweer Marken om een ijsredding te oefenen. En PIM was erbij!

Het hele jaar vaart Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) Marken uit voor hulp aan schepen op Gouwzee en Markermeer. Maar niet als er ijs ligt. Dan verandert station Marken, samen met Brandweer Marken, in een reddingsteam voor ijsreddingen. Zaterdag 3 maart oefenden de vrijwilligers, voor als het echt nodig is!

Het ijsreddingsteam wordt aangestuurd door de Alarm Centrale (AC). Het multidisciplinaire team bestaat uit KNRM’ers en brandweerlieden en wordt zo nodig uitgebreid met EHBO’ers en desnoods een SAR-helikopter. Dit gebeurt allemaal binnen de structuur die Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland met de samenwerkende hulpdiensten heeft uitgewerkt: de inzetprocedure ‘IJsredding op grote Wateren’.

De KNRM heeft speciale ijssleeën, lijnen en overlevingspakken. Bovendien heeft KNRM Station Marken een quad speciaal uitgerust voor de reddingen op het ijs. De brandweer heeft voertuigen, ladders en duikteams. Zodra de KNRM vanwege ijs niet meer kan varen, trekken zij de reddingboot op het droge en leggen zij hun spullen in de brandweerwagen. Die rijdt de vrijwilligers bij een incident zo dicht mogelijk naar een slachtoffer, de alarmcentrale vertelt de details en ter plekke gaan de KNRM-ers in overlevingspak (en voor de gelegenheid met spikes onder de laarzen) het ijs op. Volgens een vaste procedure worden de onfortuinlijke schaatsers dan uit het wak of van het ijs gehaald.

Burgemeester Kroon was als voorzitter van KNRM Marken aanwezig bij de oefening. En zij liet zich, tezamen met Nina Lambalk, coördinator communicatie van station Marken, ook uit het ijskoude water redden door de mannen van de KNRM.

https://www.youtube.com/watch?v=lS1YrMQTp_M%5B/embedyt%5D

Deze diashow vereist JavaScript.

Bron: Omroep PIM, zondag 18 maart 2018

%d bloggers liken dit: