Nabestaanden Engelse Stirling brengen bezoek aan gedenkmonument op Marken

Nabestaanden Engelse Stirling brengen bezoek aan gedenkmonument op Marken
Nabestaanden Engelse Stirling brengen bezoek aan gedenkmonument op Marken

Nabestaanden Engelse Stirling brengen bezoek aan gedenkmonument op Marken

In bijzijn van Tweede Kamerlid Wybren van Haga

Zes Engelse nabestaanden van de bemanning van de Engelse Short Stirling BK710, welke op 26 mei 1943 neerstortte in het IJsselmeer, brachten een bezoek aan het Engelse gedenkmonument nabij dorpshuis ´Het Trefpunt´ op Marken.

Tevens was aanwezig Johan Graas, voorzitter Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945  en Tweede Kamerlid Wybren van Haga. Het is dezer dagen vijfenzeventig jaar geleden dat deze Stirling werd neergehaald.

Short Stirling BK710 / OJ-A Op 25 mei 1943 steeg deze Stirling op van haar basis Lakenheath voor een aanval op de Duitse stad Düsseldorf. Het vliegtuig was geheel beladen met brandbommen. Op de terugweg werd het vliegtuig, volgens de thans bekende gegevens, op 26 mei 1943, omstreeks 03.00 uur, op veertig kilometer west van Texel onderschept door een Duitse nachtjager. Wat er na de aanval gebeurd is, zal altijd een raadsel blijven. Mogelijk heeft de piloot Uden geprobeerd een noodlanding te maken op het dichtstbijzijnde land.

In elk geval werden de restanten van deze Stirling gevonden in het IJsselmeer bij Marken door vrijwilligers van het reddingstation van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) op Marken. Alle bemanningsleden van het Engelse vliegtuig zijn omgekomen en zes zijn nog altijd vermist.

De Engelse nabestaanden kwamen aan met de Marken Express, waarna ze werden verwelkomd door Wybren van Haga, Hans Vierveijzer van KNRM Marken en Johan Graas. Daarna werd onder een stalend zonnetje pas gezet naar het monument bij het dorpshuis. Bij het monument vertelde Johan Graas nog eens, waarom de gehele delegatie hier aanwezig is en noemde alle namen op van de bemanning van de Stirling. Vervolgens werd de “Last Post” gespeeld door de in Marker klederdracht gestoken Conny Kamstra-Boes en werden er twee minuten stilte gehouden. Na de plechtigheid legden de nabestaanden bloemen bij het monument.

Na het officiële deel vertrok de gehele delegatie naar het boothuis van KNRM Marken, waar koffie of thee werd aangeboden en kon worden nagepraat over deze morgen.

Het geheel is ook vastgelegd door het AvroTros TV programma ‘EenVandaag’ en wordt zaterdag 26 mei, tussen 18.00 en 19.00 uur, via NPO1 uitgezonden.

Deze diashow vereist JavaScript.

https://www.youtube.com/watch?v=vvdZ7mGWoNI%5B/embedyt%5D

Bron: PepProductions, vrijdag 25 mei 2018

%d bloggers liken dit: