Ludieke actie uit Marken tijdens Raadsvergadering

Ludieke actie uit Marken tijdens Raadsvergadering cadeaus voor burgemeester en griffier
Foto : Beate Janssen van Raaij

Ludieke actie uit Marken tijdens Raadsvergadering cadeaus voor burgemeester en griffier

Donderdag 7 juni 2018 stond er op de agenda van de gemeente Waterland een Raadsvergadering. Tijdens een Raadsvergadering mag er ook worden ingesproken door een ieder en daar hebben Ludo Timmerman en Stanley Appel uit Marken, gezamenlijk, gebruik van gemaakt.

Bij het afscheid en aanstelling van raadsleden en wethouders in de gemeente Waterland kreeg een ieder bloemen, maar twee personen kregen niets en dat vonden de twee Markers niet kunnen. Deze twee personen waren burgemeester Luzette Kroon en griffier Erich Dijk.

Timmerman begon de inspraak en werd gevolgd door Appel. Deze laatste bood beide personen twee cadeaus aan. Beide kregen het boek ‘Gemeente in de Genen‘ van Wim Voermans & Geerten Waling. Tevens kregen de twee een vlag, de burgemeester een Monnickendammer vlag en de griffier een Marker vlag.

‘Gemeente in de Genen’
Democratie begint bij de gemeente. Daar ligt de bron van burgerschap, zeker in Nederland. Hier is de burger al eeuwenlang eigenaar van de lokale democratie. Al vanaf de vroege Middeleeuwen namen lokale gemeenschappen het lot zelf in handen. Samen vormden die ons land uit veen, moeras en water. Centraal bestuur en adel kregen er nooit echt vat op, het lokale zelfbestuur zit ons in de genen.

Tegenwoordig staat de lokale democratie onder druk. We zien een doorgeslagen schaalvergroting, ongekende decentralisering, schurende verhoudingen tussen gemeenteraadsleden en bestuurders, die hun gemeente besturen als bedrijfsmanagers. Maar een gemeente is geen koekjesfabriek. Die is de eigendom van burgers.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bron: PepProductions, vrijdag 8 juni 2018

%d bloggers liken dit: