‘Koeboot’ keert terug tijdens Monnickendammer Visdagen

'Koeboot' keert terug tijdens Monnickendammer Visdagen
‘Koeboot’ keert terug tijdens Monnickendammer Visdagen

‘Koeboot’ keert terug tijdens Monnickendammer Visdagen

De “Waterland” vervoerde de eerste toeristen tussen Monnickendam en Marken. De boot werd in 1986 verkocht en raakte in vergetelheid maar is teruggevonden in Rotterdam waar zij dienst deed als partyboot. Tijdens de Monnickendammer Visdagen keert de “Waterland” weer terug in vertrouwde wateren.

Koeboot

Veel oud-Monnickendammers kunnen het zich nog wel herinneren: de veerboot “Waterland” die dagelijks toeristen vervoerde tussen Monnickendam en Marken. De familie Klein uit Monnickendam was eigenaar van de “Waterland” die vroeger vaak de koeboot werd genoemd omdat de boot in de jaren 30 gebouwd was om paarden en koeien te vervoeren naar en van Purmerend. De heer G. Klein kocht de boot in 1943.

Stichting Educatieve vaartochten Groot Amsterdam

In de jaren 80 werd de veerdienst Monnickendam – Marken opgeheven en werd de boot verkocht. Zij raakte in vergetelheid totdat de Amsterdamse stichting SEGA (Stichting Educatieve vaartochten Groot Amsterdam) lucht kreeg van het vaartuig. De boot was in eigendom van een Rotterdamse ondernemer die de “Waterstad” (zoals zij toen heette) gebruikte als partyschip in de Rotterdamse wateren en de boot met wat achterstallig onderhoud op Marktplaats had gezet. SEGA, die is opgericht met als doel om educatieve tochten in de Amsterdamse Metropoolregio te organiseren, nam het beheer van de “Waterland” over.

Voorzitter Frank Hemminga: “Dit stukje varend erfgoed met regionale roots was een passend middel om onze tochten mee uit te voeren”. Na een grondige opruimbeurt hebben vrijwilligers van SEGA op de museumwerf Vreeswijk de boot weer in haar oude kleurstelling teruggebracht, daarbij dankbaar gebruikmakend van enkele foto’s van bewoners van Marken en Monnickendam.

SEGA hoorde over de Monnickendammer Visdagen en zag hierin een uitgelezen mogelijkheid om de boot weer in te zetten terug op haar oude vertrouwde plek op de Gouwzee. Ook de stichting van de Monnickendammer Visdagen was direct enthousiast. Voorzitter Gerard Meij: “Het concept van de visdagen is dat we teruggaan in het verleden van Monnickendam, toen deze stad nog floreerde in de visrokerij en vishandel. De MS ‘Waterland’ is de eerste veerdienst die toeristen van en naar Monnickendam over de Gouwzee vervoerde. Ontzettend gaaf als we met deze boot weer een stukje historie in de stad kunnen terugbrengen”.

De inzet van de “Waterland” tijdens de Monnickendammer Visdagen is een proef. De exploitatie van de veerdienst is in handen van Rederij Volendam Marken Express. Bij succes is het de bedoeling dat de “Waterland” ook volgend jaar weer toeristen over de Gouwzee gaat vervoeren, niet alleen tijdens de Monnickendammer Visdagen maar ook daarbuiten.

De “Waterland” komt in een eigen stichting. Deze stichting gaat zich hard maken om sponsoren te vinden en fondsen te werven om de boot in oude luister te herstellen.

Website Stichting Educatieve vaartochten Groot Amsterdam

Website Monnickendammer Visdagen

Bron: Stichting Educatieve vaartochten Groot Amsterdam (SEGA), woensdag 20 juni 2018

%d bloggers liken dit: